Inside fashion & modeling με τον κ. Γιώργο Κουτούλια

20 STATUS

Είναι οι influencers μία νέα κατηγορία μόντελινγκ; Τι σχέση έχουν τα ριάλιτι μόδας με τον πραγματικό κόσμο του μόντελινγκ; Τι συμβαίνει με τους διαγωνισμούς ομορφιάς στην Ελλάδα; Ο model agent Γιώργος Κουτούλιας μάς δίνει την δική του άποψη απέναντι στα παραπάνω ζητήματα μέσα από μία αποκλειστική συνέντευξη στο strawberrycheeks.gr

 1.Πείτε μας λίγα λόγια για το πρακτορείο σας Future Models (ιδέα δημιουργίας, πορεία, σκοπός)

Δούλευα πολλά χρόνια σαν μοντέλο και κάποια στιγμή το 1995, όταν είχα κάνει τον κύκλο μου – ήμουν πια 35 ετών- αποφάσισα να δημιουργήσω το πρακτορείο μου. Τότε η Αθήνα είχε 4-5 πρακτορεία και μετά από 1-2 χρόνια άλλα έκλειναν, άλλα άνοιγαν. Μετά από τόσα χρόνια που με κατεύθυνε και ακόμη με κατευθύνει η αγορά, έχω  πλέον εξειδικευτεί στο να ανακαλύπτω, να εκπαιδεύω ( περνάω νοοτροπία, ψυχολογία, συμπεριφορά, μυστικά μοντέλου) και να αναδεικνύω μελλοντικά μοντέλα. Κάποια από τα άτομα που εκπαίδευσα και ανέδειξα είναι η  Άντζελα Ευριπίδη, η Νόνη Δούνια, η Νίκη Κάρτσωνα, η Ελένη Πετρουλάκη, η Μπέτυ Κουράκου, ο Κώστας Φραγκολιάς,  ο Γιάννης Μπάχος (αυτή τη στιγμή δουλεύει στη Ν. Υόρκη), η Ελευθερία Κεφαλά (που παράλληλα σπουδάζει και στη νομική), η  Κατερίνα Γαλιατσάτου, η Ρία Αντωνίου (κάνει καριέρα στην Ιταλία), η Μαρία Τριανταφυλλίδη και άλλοι.

2.Μέσα από τα social media προωθείται μαζικά το concept του body positivity & plus size modeling. Ακόμη και η Victorias Secret αποφάσισε να αλλάξει τα αυστηρά standard της πάνω στο ζήτημα. Πώς αξιολογείτε εσείς αυτή την εξέλιξη στο χώρο; Είναι πράγματι αποδοχή κάθε τύπου ομορφιάς ή υπερευαισθησία των κομπλεξικών απέναντι σε θέματα εμφάνισης;

 Είμαστε στον Μάρτιο του 2020, στην εποχή των social media. Θα φύγω και θα πάω στην Αμερική για πολύ λίγο. Εκεί τα social media ξεκίνησαν εδώ και 15 χρόνια. Πριν 10 χρόνια βρέθηκαν σε έκρηξη, σήμερα είναι στο πικ τους. Και σιγά σιγά αυτό έρχεται και στην Ελλάδα μας. Υπάρχει πράγματι η τάση του diversity. Του plus size modeling και του body positivity δεν θα το έλεγα ακριβώς. Για το αν το plus size είναι εμπορικό στην Ελλάδα, θεωρώ πως δεν αλλάζει εύκολα το στερεότυπο της αδύνατης, ψηλής και όμορφης. Θέλει χρόνια για να αλλάξει και μπορεί να μην αλλάξει και ποτέ κατά τη γνώμη μου. Στα 100 τηλεφωνήματα που δεχόμαστε από πελάτες, δύο/τρεις θα ζητήσουν κορίτσια plus size, αλλά και πάλι με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά: Plus size, με πράσινα μάτια, πλούσια και υγιή μαλλιά, καθαρό δέρμα, ύψος 1.75. Ακόμη και αν ψάξουμε και τη βρούμε, θα αξιοποιηθεί για 1-2 φωτογραφίσεις ή post το χρόνο. Έτσι, αν μας τη ζητήσει ο πελάτης, τη βρίσκουμε, αν όχι, την ψάχνει μόνος του από το instagram.

3.Με βάση την εμπειρία σας από το modeling του εξωτερικού, σε τι πιστεύετε ότι υστερεί ή ενδεχομένως πλεονεκτεί το ελληνικό modeling;

Το ελληνικό modeling δεν υστερεί σε τίποτα. Έχουμε εκπληκτικούς φωτογράφους μόδας, εξαιρετικούς στυλίστες, εξαιρετικούς fashion designers και παλιούς καταξιωμένους αλλά και ταλαντούχους καινούργιους. Έχουμε και δεκάδες ελληνόπουλα μοντέλα – άντρες και γυναίκες – που δουλεύουν έξω και όσο μεγαλώνουν τόσο αποδίδουν καλύτερα, τόσο πιο εμπορεύσιμοι γίνονται. Από εκεί και πέρα το modeling είναι ίδιο παντού, τα casting είναι ίδια παντού, το τρέξιμο, η απόρριψη, η απογοήτευση είναι ίδια παντού. Μετράει τι δύναμη και τι υπομονή έχεις.

4.Ποια η άποψή σας για τα ριάλιτι μόδας; Παρέχουν πράγματι ευκαιρίες στο χώρο ή απλώς εύκολη & γρήγορη δημοσιότητα;

Σίγουρα, τα κορίτσια των ριάλιτι κερδίζουν μία παραπάνω αναγνωσιμότητα από τα κορίτσια που καθημερινά τρέχουν με το book τους από πρακτορείο σε πρακτορείο. Από εκεί και πέρα, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα ριάλιτι είναι ένα εμπορικό, τηλεοπτικό παιχνίδι και το πρακτορείο μοντέλων μία διαφορετική, άλλη κατάσταση. Όλες οι κοπέλες αμέσως μετά τα παιχνίδια αυτά μπορούν να κάνουν δουλειές μόνες τους ή μέσω instagram. Σε βάθος χρόνου όμως, αν δεν πάνε σε ένα agency να λειτουργήσουν σοβαρά με επίπεδο και ποιότητα, αυτό σβήνει, τελειώνει.

 5.Με βάση τα δικά σας κριτήρια, ποια κοπέλα θα θέλατε νικήτρια του GNTM2; Ποιες άλλες κοπέλες ξεχωρίσατε και γιατί;

 Κατ’εμέ έπρεπε να κερδίσει η Χαρά Παππά. Στη συνέχεια ήθελα την Άννα-Μαρία που βγήκε πρώτη. Η Κάτια Ταραμπανκό έχει μεγάλη εμπειρία, ξέρει να ποζάρει, να στέκεται, έχει αντίληψη του τι της ζητάει ο φωτογράφος-πελάτης-σκηνοθέτης και για αυτό μπορεί να τα καταφέρνει.

ΓΚ ΚΑΖΑΡΥΑΝ ΑΝΝΑ ΜΑΡΙΑ GNTM - Copy
Με τις νικήτριες του GNTM1 & GNTM2 Ειρήνη Καζαριάν & Άννα-Μαρία Ηλιάδου

6.Βλέπουμε πως πολλές κοπέλες επιλέγουν το modeling ως πόρτα για πρόσβαση στην τηλεόραση, την ηθοποιία κτλ… Κάτι τέτοιο δεν θεωρείτε πως υποβιβάζει το modeling;

Πράγματι πολλές κοπέλες επιλέγουν το modeling ως πόρτα ή ως δεύτερη ευκαιρία για την τηλεόραση, όμως κάτι τέτοιο είναι φυσιολογικό στο χώρο μας υπό την έννοια ότι ένα κορίτσι που ξεκινά στα 16-18 το modeling, αφού αποκτήσει την εγκεφαλική ταυτότητα μοντέλου, κάνει δουλειές, χτίσει αναγνωσιμότητα, στα 22-24 θα ψάχνεται για το επόμενο βήμα της. Οι ηθοποιοί είναι και αυτοί μία άλλη κλίκα, μια άλλη δύσκολη κατάσταση. Δεν σε καταπίνουν, δεν σε υποδέχονται εύκολα. Αν δεν έχεις κάνει σπουδές ηθοποιίας, acting lessons κτλ… μετά από ένα 3μηνο-4μηνο, 6μηνο, σε ξέβρασε ο χώρος. Από την άλλη, στην τηλεόραση αρκεί να είσαι sexy και να γράφεις καλά στο φακό, χωρίς απαραίτητα να έχεις σπουδάσει δημοσιογραφία. Για παράδειγμα, μία κοπέλα που δουλεύει 4-5 χρόνια στο modeling και μπει στην τηλεόραση, δεν υποβιβάζει το modeling, αλλά το αντίθετο. Πάνω στο modeling στηρίχτηκε και έκανε το επόμενο επαγγελματικό της βήμα. Εξάλλου σήμερα πολλά νέα κορίτσια σπουδάζουν και κάνουν παράλληλα modeling για δημόσιες σχέσεις,  για προσωπικές γνωριμίες, τριβή με την αγορά, επαφές για το επόμενό τους βήμα. Αυτό είναι φυσιολογικό. Στην τελική, για όλους μας τι μετράει; Το ποιους ξέρεις. Αν είσαι ποδοσφαιριστής, πρέπει να ξέρεις προέδρους και μάνατζερ, αν είσαι δικηγόρος να έχεις γνωριμίες για να χτίσεις το πελατολόγιό σου, αν είσαι θαμώνας στα μπουζούκια να ξέρεις το μετρ για να βρεις καλό τραπέζι, αν θέλεις να κάνεις γρήγορα μία γραφειοκρατική δουλειά να γνωρίζεις δημοσίους υπαλλήλους.

GK MANTO
Με την Μαντώ Γαστεράτου

 7.Το ανδρικό modeling είναι πολύ λιγότερο διαδεδομένο από το γυναικείο. Γιατί πιστεύετε;

Σήμερα υπάρχουν τουλάχιστον 25-30 αγόρια μας που δουλεύουν έξω. Πολύς κόσμος δεν τους ξέρει γιατί πολλές φορές, οι Έλληνες άνδρες πρέπει να περάσουν τα 26,27,28, ακόμη και τα 30 για να «ωριμάσουν» οπτικά, να γίνουν εμπορικοί και να αποδώσουν καλύτερα.  Ένα κορίτσι 16 ετών είναι οπτικά σχηματισμένη γυναίκα, ενώ αντίθετα ένα αγόρι 16 ετών είναι παιδάκι. Αν πάμε στα 22, το κορίτσι είναι σχεδόν έτοιμο μοντέλο, είναι έμπειρη, έχει ταξιδέψει, έχει γνωρίσει την αγορά, ενώ ένα αγόρι 22 ετών είναι ακόμα παιδάκι και στο μυαλό, και στη νοοτροπία και στη συμπεριφορά. Οι άντρες λοιπόν όσο μεγαλώνουν, τόσο περισσότερο αρέσουν στο modeling, έχουν μεγαλύτερη χρονική κα εμπορική διάρκεια. Μπορούν δηλαδή να δουλεύουν και μέχρι τα 45-50, δεδομένου ότι υπάρχουν προιόντα που απευθύνονται σε ανώτερες οικονομικές τάξεις (π.χ. ένα αμάξι γνωστής μάρκας για το οποίο θα προτιμηθεί ο 40άρης από τον 25άρη). Και για αυτούς απαιτούνται οι αντίστοιχες αναλογίες στο πρόσωπο και λέγοντας αναλογίες εννοώ λεπτή μύτη, καλοσχηματισμένα χείλη, ωραία δέρματα, τετράγωνα κόκκαλα στις σιαγόνες για να γράφει ωραία στο φακό. Αν έχουν και πράσινα ή γαλανά μάτια, είναι ακόμα πιο ελκυστικό στοιχείο για το φακό.

koutoulias

8.Τι πιστεύετε ότι οδήγησε στον παραγκωνισμό των διαγωνισμών ομορφιάς στην Ελλάδα;

Όσον αφορά το διαγωνισμό Star Hellas που είναι και το «βαρύ πυροβολικό» των διαγωνισμών στην Ελλάδα, από το 2012 δεν γίνεται πια. Μάλιστα ο Γιώργος Πρεβελάκης που τον διοργάνωνε για τα τελευταία 56 χρόνια – και από τον οποίο έμαθα πάρα πολλά-  πέθανε πριν 7-8 χρόνια. Αφενός, η οικονομική κρίση ήταν μία πολύ δυνατή αρνητική κατάσταση για αυτό. Αφετέρου, ο Ant1 που είχε το διαγωνισμό το είδε πολύ εμπορικά και εμπορικά σημαίνει: έσοδα-έξοδα. Αν έχω  έσοδα το παράγω, αν όχι, δεν θέλω να χάσω λεφτά. Για την αποστολή των κοριτσιών στο Miss Universe και στο Miss World,  γινόταν  έκτοτε ένα εσωτερικό casting που όμως δεν είχε τη δυναμική και την αναγνωρισιμότητα της τηλεόρασης. Πριν 2 χρόνια, εγώ με κάποιους άλλους επιχειρηματίες προσπαθήσαμε να πάρουμε το διαγωνισμό. Απευθυνθήκαμε στον ANT1, αλλά τελικά ο διαγωνισμός δόθηκε στο Makedonia TV που και πάλι δεν έχει την αναγνωρισιμότητα των μεγάλων καναλιών. Ακόμη και αν το αναλάβει κάποιος επιχειρηματίας και δοθούν τα χρήματα, θα χρειαστεί να περάσουν κάποια χρόνια, ώστε να αποκτήσει την παλιά του αίγλη σαν διαγωνισμός.

Εγώ, ως Future Models, συνεχίζω εδώ και χρόνια να διοργανώνω το διαγωνισμό Miss Tourismos και μάλιστα φέτος, θα κλείσουμε 20 χρόνια.

9.Τέλος, υπάρχει χώρος για όλους στο modeling; Μπορεί ο καθένας να γίνει μοντέλο;

Η δική μου απάντηση είναι όχι. Πέρα από τα εμφανισιακά χαρακτηριστικά που αναφέραμε παραπάνω, ένα μοντέλο πρέπει να έχει πείσμα, ζωντάνια, χαμόγελο, συνέπεια, υπομονή & επιμονή, σωστή νοοτροπία και συμπεριφορά. Το modeling είναι ένα επάγγελμα πολύ σκληρό, ανταγωνιστικό και μοναχικό.  Πολλοί νέοι ξεκινούν με όνειρα, με φιλοδοξίες, με σκεπτικά, αλλά μετά από 2-3 χρόνια αν δεν έχουν καταφέρει να σταθούν σαν μοντέλα, απογοητεύονται και τα παρατούν. Χρειάζεται σωστή διαχείριση της απόρριψης και της απογοήτευσης.

koutoulias

 

 

Θα σου αρέσουν επίσης