How to deal with negative critisism

theodora papa

Γεια σας φίλες & φίλοι της φράουλας!

Έχετε συνηθίσει να σας χαιρετώ και να αρθρογραφώ μοναχούλα μου, ωστόσο σήμερα έχω παρέα. Το κείμενο που θα διαβάσετε παρακάτω συντάχθηκε σε συνεργασία με την co-blogger & Youtuber Ιωάννα Χυτήρη (@ioannachytiri) πάνω σε ένα θέμα που μας προτείνατε εσείς στο instagram. Η Ιωάννα έχει σπουδάσει Ρωσικές & Σλαβικές Σπουδές στην Αθήνα, έχει κάνει Erasmus στη Λευκορωσία και τώρα βρίσκεται στο Newcastle για το μεταπτυχιακό της. Παράλληλα, ασχολείται ερασιτεχνικά με το θέατρο. Πάμε λοιπόν να διαβάσουμε όσα πιστεύουμε εμείς για την αρνητική κριτική.

Disclaimer: Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι στόχος αυτού του άρθρου δεν είναι να κάνουμε επίδειξη γνώσεων ψυχολογίας & ψυχανάλυσης καθώς καμία από εμάς δεν έχει επαγγελματικές γνώσεις επί του αντικειμένου. Ως νέα κορίτσια που έχουν βιώσει αρνητική κριτική (όπως και οι περισσότεροι από εμάς) θέλουμε απλώς να μοιραστούμε μαζί σας συνειδητοποιήσεις και συμβουλές που μας βοήθησαν σε αυτόν τον τομέα. Αν υπάρχει κάτι που σας βασανίζει υπερβολικά και χρήζει επαγγελματικής βοήθειας, τη λύση δεν θα σας δώσουν κάποια άτομα από το ίντερνετ. Καλή ανάγνωση! 😉

 

Πόσες φορές έχουμε αναρωτηθεί τι θα πουν ή τι λένε οι άλλοι για εμάς; Πόσες φορές έχουμε σταματήσει τον εαυτό μας από το να πραγματοποιήσει ένα όνειρο, μια επιθυμία, μια ανάγκη απλά και μόνο γιατί σκεφτόμαστε «Μα, τι θα πει ο κόσμος;»

Θα σου πω εγώ τι θα πει ο κόσμος…ΤΙΠΟΤΑ.

Στη ζωή μας, στο περιβάλλον μας, έχουμε μάθει να ακούμε τους μεγαλύτερους μας και να σεβόμαστε αυτά που έχουν να μας διδάξουν. Όταν όμως αυτά τα πράγματα είναι αρνητικά προς εμάς, προς τις πράξεις και επιλογές μας εκεί τι ακριβώς κάνουμε; Πώς ακριβώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την αρνητική κριτική;

Αρνητική κριτική μπορούμε να βιώσουμε μέσα: στο οικογενειακό μας περιβάλλον, από γονείς που δεν μας είπαν «μπράβο» ή από συγγενείς. Από το φιλικό περιβάλλον, συνήθως από φίλους που ζηλεύουν τα κατορθώματά μας. Από το επαγγελματικό περιβάλλον που θέλει να «σαμποτάρει» τα βήματά μας για να μην πάμε ψηλά. Από την ίδια την κοινωνία, που δεν μπορεί και δε θέλει να δεχτεί τη διαφορετικότητα.Όποιο και να είναι το περιβάλλον μέσα στο οποίο δέχεσαι κριτική, αρνητισμό και τοξικότητα, τα βήματα είναι πολύ απλά. Ας τα δούμε.

1. Η άποψη του άλλου δεν σημαίνει ότι είναι η αλήθεια.

Το πρώτο και το πιο σημαντικό βήμα που πρέπει να ακολουθήσουμε είναι να σκεφτούμε πως το άτομο, το οποίο εκφράζει μια διαφορετική και, κυρίως, αρνητική γνώμη για το άτομό μας, δε σημαίνει ότι λέει και την αλήθεια. Μπορεί για εκείνον να είναι η δική του αλήθεια, αλλά σίγουρα δεν είναι η δική σου. Και η άποψη του καθενός, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επισκιάζει τη δική σου άποψη για εσένα.Ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετική οπτική γωνία στα πράγματα και στις καταστάσεις της ζωής. Αυτό συμβαίνει και στην άποψη για τους ανθρώπους. Δεν μπορούμε να αρέσουμε σε όλους…δε θα είχαμε χαρακτήρα έτσι. Σημασία έχει να αρέσουμε στον ΕΑΥΤΟ μας.

2.Ποιος μάς δίνει αυτή την αρνητική κριτική.

Δεδομένου ότι μία κατ’εξακολούθηση αρνητική & υποτιμητική κριτική μπορεί να καταλήξει σε ψυχολογικό bullying, καλό θα ήταν να φιλτράρουμε όσα ακούμε για εμάς με βάσει το πρόσωπο που τα λέει. Είναι κάποιος τον οποίο ούτε εμείς συμπαθούμε ή εκτιμούμε; Τότε βρισκόμαστε μπροστά σε έναν αμοιβαίο μονόδρομο. Ούτε αυτός πιθανότατα θα επηρεαζόταν από τα δικά μας λόγια, οπότε γιατί να επηρεαστούμε εμείς από τα δικά του; Αν πάλι το πρόσωπο είναι κάποιος που έχουμε σαν παράδειγμα προς μίμηση, σαν μέντορα κτλ… τότε ίσως δώσουμε παραπάνω βάση, αλλά στο βαθμό που οι απόψεις του δεν προσβάλουν την αξιοπρέπεια και την προσωπικότητά μας.

negative critisism

3.Πίσω από το αρνητικό σχόλιο κρύβεται μια πληγή.

Όσο περίεργο και αν ακούγεται, το άτομο που εκφράζει αρνητισμό, ζήλεια, κόμπλεξ, υβριστικό σχόλιο σε εσένα, έχει ξεκάθαρα βαθιά τραύματα στην ψυχή του. Είτε αυτά προέρχονται από την παιδική του ηλικία, από το οικογενειακό του περιβάλλον, το άτομο που σε κρίνει αρνητικά απλά επειδή κάνεις κάτι διαφορετικό ή κάτι που δεν «εγκρίνει», έχει άλυτα κόμπλεξ μέσα του. Είναι δύσκολο να γίνει πράξη, αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις, η μοναδική απάντηση που μπορεί να δοθεί είναι η αγάπη και η θετικότητα. Αν απαντήσεις με τον ίδιο επικριτικό τόνο, μόνο κακό θα κάνεις και μια τρύπα στο νερό. Μια γλυκιά και ευγενική απάντηση (ή και καθόλου απάντηση εάν σε βολεύει) είναι εκείνη που θα αναδείξει την ομορφιά και αξία που έχεις μέσα σου. #spreadthelove

critisism

4.I have no f*cks to give

Εάν σου αρέσει να διαβάζεις βιβλία για αυτοβελτίωση, σου προτείνω με τα χίλια να διαβάσεις τα εξής αριστουργήματα: «The Life-Changing Magic of Not Giving a F*ck» της Sarah Knight και το «The Subtle Art of Not Giving a F*ck» του Mark Manson. Δυο βιβλία γραμμένα με χιούμορ και μια δυνατή αίσθηση αλήθειας που θα σε τρομάξει το πόσο «δύναμη» δίνουμε στη γνώμη των άλλων. Δυσκολεύουμε τη ζωή μας και την καθημερινότητά μας δίνοντας βάση στη γνώμη και στην κρίση ανθρώπων που δεν ξέρουμε, που βλέπουμε μόνο στη δουλειά/σχολή, που απλά δε θα ξανά δούμε ποτέ. Με λίγες λέξεις θα σου πω το εξής: όπoια αρνητική κριτική και να ακούσεις για εσένα, μάθε να ΜΗ σε νοιάζει. Μάθε να ΜΗ δίνεις αξία σε γνώμες που δεν έχουν να σου προσφέρουν τίποτα.

critisism

5. Είσαι απλώς το σκάνδαλο της ημέρας

Είσαι μεγαλο δικηγόρος και αποφάσισες να παντρευτείς έναν εργάτη οικοδομής αντί να βρεις κάποιον της «τάξης σου»; Ήσουν το φυτό του σχολείου και τώρα είσαι διαγωνιζόμενη στο Next top Model? Ναι, να θεωρήσεις ως κάτι παραπάνω από δεδομένο ότι θα σχολιαστείς από τον περίγυρό σου, τα ξαδέρφια σου, εκείνη την κυρία που είχε το περίπτερο απέναντι από τη δουλειά σου και σού έχει μιλήσει μόνο δύο φορές. Καλώς ή κακώς οι άνθρωποι δεν κρίνουν μόνο τα πράγματα που τους αφορούν ή τους επηρεάζουν και καλώς και ή κακώς δεν μπορούν να καταλάβουν το σκεπτικό πίσω από κάθε κίνηση ή απόφαση που παίρνουμε. Γι΄αυτό θα σχολιαστείς την πρώτη μέρα που θα μαθευτεί η είδηση, τη δεύτερη, την τρίτη και όλη την εβδομάδα που θα ακολουθήσει ίσως. Μετά όμως όλοι αυτοί θα βρουν ένα καινούργιο σκάνδαλο, μία άλλη «είδηση βόμβα» να ασχοληθούν και εσύ θα ξεχαστείς. Κανενός η ζωή δεν γυρίζει γύρω από εμάς σε τελική ανάλυση.

critisism

6.Χρησιμοποίησε την αρνητικότητα ως κίνητρο.

Αυτή ακριβώς τη φράση «Use negativity as a motivation» επικαλέστηκε στην ομιλία της στην TEDx η Lizzie Velasquez, η οποία έχει χαρακτηριστεί ως η πιο άσχημη γυναίκα στον κόσμο. Με πολύ χιούμορ και αισιοδοξία εξηγεί πώς κατάφερε να αγαπήσει τον εαυτό της και να δημιουργήσει την καριέρα που ήθελε σε μία ομιλία με τίτλο «How do you define yourself» την οποία μπορείς να ακούσεις πατώντας εδώ.

7.Εσύ είσαι ο κύριος του εαυτού σου.

Κανένας δεν ξέρει τον εαυτό σου, και δε θα τον μάθει ποτέ, όσο τον ξέρεις εσύ. Η γνώμη και η άποψη που έχεις ΕΣΥ για ΕΣΕΝΑ είναι πιο σημαντικές από ότιδήποτε και να πει ο κόσμος. Το να πατάς γερά στα πόδια σου και να πιστεύεις σε εσένα είναι ένα ταξίδι που κάνουμε παρέα με τον εαυτό μας και θέλει καθημερινή δουλειά. Είναι όμως μια διαδικασία που δουλεύει σαν ασπίδα μπροστά στα σχόλια των άλλων. Τι εννοώ; Οποιαδήποτε και αν είναι η γνώμη των άλλων για εσένα…αν ΕΣΥ είσαι καλά με τον εαυτό σου και τις επιλογές σου, τότε δε χρειάζεται και δεν αξίζει να σε επηρεάζει τίποτε άλλο.

8.Κανένας δεν είναι ΕΣΥ και αυτή είναι η ΔΥΝΑΜΗ σου.

Ομολογώ, πως αυτή είναι μια από τις αγαπημένες σου εκφράσεις και δε θα σταματήσω ποτέ να την υπενθυμίζω στους γύρω μου και στον εαυτό μου καθημερινά. Δεν υπάρχει άλλος ΕΣΥ σε αυτόν τον πλανήτη και ειλικρινά αν σκεφτείς όλες τις επιστημονικές δυνατότητες, δεν πρόκειται ποτέ να υπάρξει άλλος ΕΣΥ. Έχεις ιδέα πόση μεγάλη δύναμη κρύβει αυτό; Πόσο ξεχωριστή είναι η ύπαρξή σου και η ζωή σου στον κόσμο; Είμαστε από τους ανθρώπους που πιστεύουν πως όλοι έχουμε έρθει με ένα σκοπό σε αυτή τη Γη και έχουμε έρθει να αφήσουμε το στίγμα μας. Αυτό το στίγμα μου αρέσει να το παρομοιάζω με φως. Εσύ, εγώ, όλοι μας, έχουμε το δικό μας ξεχωριστό φως, το οποίο είναι τόσο μοναδικό και όμορφο και πρέπει να το δείξουμε. Με το να αναλωνόμαστε σε αρνητικές κριτικές ανθρώπων που δεν μπορούν να δουν την αξία μας, απλά μειώνουμε αυτό το φως.

critisism

 

 

Hello strawberry fans!

I am used to saying hello on my own, but today I have company, only the best company! The text you are about to read is written in collaboration with the co-blogger & Youtuber Ioanna Chytiri (@ioannachytiri) on a topic you suggested on instagram. Ioanna has studied Russian & Slavic Language in Athens, has done an Erasmus in Belarus and is currently in Newcastle for her master’s degree. At the same time, she is an amateur actress. So let’s read what we two think about negative criticism.

Disclaimer: We would like to highlight that the purpose of this article is not to demonstrate our knowledge on psychology & psychoanalysis as none of us has professional knowledge of the subject.  We talk to you as two young girls who have experienced negative criticism (like most of us) and want to share their tips and insights that have helped them deal with the issue. If there is something that torments you and requires professional help, then two people from the internet won’t give you the solution. Enjoy! 😉

How many times have we wondered what others will say or think about us? How many times have we stopped ourselves from realizing a dream, a desire, a need simply because we are thinking “What will people say?”

I’ll tell you what people will say … NOTHING.

In our lives, in our environment, we have learned to listen to our elders and respect what they have to teach us. But when these things are negative for us, what exactly do we do with our actions and choices? How can we deal with negative criticism?

Negative criticism can be experienced: in our family environment, from parents who never said “Bravo” or from relatives. In our friendly environment, usually from friends who envy our accomplishments. In our professional environment that wants to sabotage our career so as not to go higher. From society itself, which cannot and does not want to accept diversity.

Whatever the environment in which you receive criticism, negativity and toxicity, the steps are very simple. Let’s see them.

1.The opinion of others does not mean that it is the truth.

The first and most important step to take is to think that the person who expresses a different and, most importantly, negative opinion about us, does not mean that he is telling the truth. It may be his own truth, but it is certainly not yours. And everyone’s point of view should in no way overshadow your own opinion of yourself. Every person has a different point of view about things and situations in life. This is also the case for people. We can’t be liked by everyone … we wouldn’t have a character if it was like that. It is important to like ourselves.

2.Who gives us this negative criticism.

Since consistently negative & derogatory criticism can result in psychological bullying, it is better to filter what we hear about us based on the person saying it. Is this a person that we dislike or don’t appreciate? Then we are in front of an one-way street. This person would probably not be influenced by our words, so why should we be by his own? If the person is someone we have as a role model, mentor etc… then maybe we can give his words a second thought to the extent that they don’t offend our dignity and personality.

3.Every negative comment hides a wound.

As strange as it may sound, the person expressing negativity, jealousy, complexity, derogatory comments, has clearly deep traumas in his soul. Whether it comes from his childhood or his family environment, the person who judges you negatively does it simply because you are doing something different or something he does not approve of. In these cases, the only answer that can be given is love and positivity. If you respond with the same critical tone, you will achieve nothing. A sweet and polite answer (or no answer) is the one that will highlight the beauty and value you have inside you. #spreadthelove

4.I have no f * cks to give

If you enjoy reading books for self-improvement, I suggest you to read the following masterpieces: Sarah Knight’s “The Life-Changing Magic of Not Giving a F * ck” and “The Subtle Art of Not Giving a F * ck” By Mark Manson. Two books written with humor and a strong sense of truth that will amaze you on how much “power” we give to others. We make our lives difficult, based on the opinions and judgment of people we only see once or will never meet again. No matter what you hear about you, learn not to care cause all these opinions have nothing to offer you.

5.You’re just the scandal of the day

Are you a great lawyer and have decided to marry a construction worker instead of finding someone of your class and wealth? Were you the school nerd and now you are a contestant in Next Top Model? It is more than certain that you will be judged from your surroundings, your fifth cousins, that lady who has the shop next to your work and has only spoken to you twice. Fortunately or unfortunately, people tend to judge not only the things that affect them. Not everyone can understand the thinking process behind every move or decision you make. So, you will be criticized for the first couple of days or even weeks, but then people will find a new scandal, other “bomb news” to keep them busy, and you will eventually be forgotten. No one’s life revolves around us after all.

6.Use negativity as a motivation.

This is exactly the phrase that Lizzie Velasquez used in her Tedx talk, the woman who has been characterized as the ugliest in the world. With great humor and optimism, she explains how she managed to love herself and create the career she wanted in a talk entitled “How do you define yourself” that you can hear by clicking here.

7.You are the master of yourself.

No one knows yourself, and will never do, as much as you know you. Standing on your own feet and believing in you is a process we work daily for and it’s also a process that works as a shield to other comments. If you are good with your choices, you will not need approval from anyone else.

8.No one is YOU and that’s YOUR POWER.

This is one of our favorite expressions that we will never stop reminding ourselves and those around us every single day. There is no other like you and frankly if you consider all the scientific possibilities, there will never be another you. Do you have any idea how big of a strength this is? How unique is your existence and your life in the world?

We are among the people who believe that we have all come to this earth with a purpose, to leave our mark. We want this mark to resemble the light. You, I, all of us, have our own special light, which is so unique and beautiful that has to be shown. By simply dwelling on the negative comments of people, we simply reduce that light.

 

Θα σου αρέσουν επίσης